Mi is az a fogászati implantátum?

Implantológia Mi is az a fogászati implantátum?

Mi is az a fogászati implantátum?

Bármilyen állapotban is vannak a fogai, valószínűleg hallott már valamit a fogimplantátumokról. Elképzelhető, hogy ismer valakit, akinek van tapasztalata implantátumokkal vagy látott egy szakmai ábrát, amely bemutatja, hogyan helyeznek be apró csavarokat az állkapocsba a fogpótlás támogatására. A fogászati implantátumok tudománya rendkívül érdekes, működésük megértése segíthet abban, hogy tisztában legyen lehetőségeivel, ha valaha szüksége lesz egy fog ilyenfajta pótlására.

Implantátum a fogpótlás legkorszerűbb módja

A fogpótlásoknak, műfogsoroknak évszázadok óta megvolt az a korlátja, hogy rögzítésükkor mechanikai elemekre (fémkapocs), illetve a vákum hatására tudtunk hagyatkozni. Körülbelül 50 évvel ezelőtt azonban felfedezték, hogy lehetséges az egész fog, tehát a korona és a gyökér együttes és teljes pótlása is. Ez a módszer sokkal inkább hasonlít a természetes fogainkra, mind funkciójukat, mind a természetesség érzését tekintve. És mindez hogyan működik? Minden onnan kezdődik, hogy hogyan és miként nőnek a fogaink!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy felnőttkorban a csontjaink megállnak a növekedésben, de ez nem így van. A csontszövet is egy élő szövet, folyamatosan felépül majd lebomlik. Gondoljon bele, ha eltörik egy csont, az megfelelő ellátás esetén összeforr és meggyógyul, még akkor is, ha ez sokszor hónapokba kerül.

A fogászati implantátumokat az állkapocsba fúrt kis lyukakon keresztül helyezik be. A legtöbb implantátum apró csavarra hasonlít, a ferde „csavarmenetek” és a felszíni “bemélyedések” helyet hagynak az új csontszövet kifejlődéshez. A fogimplantátumokat a behelyezését követő 3-4 hónap alatt lassan, de biztosan körbenövi az új csontszövet, így stabilizálva azokat. Az implantátum és az állkapocscsont egyesülését osseointegració– nak nevezzük. A gyógyulási fázis befejezését követően az implantátum olyan stabil, vagy még stabilabb, mint a természetes foggyökér, így következhet a végleges korona készítése és annak rögzítése az implantátumra.

Miként alkalmazhatóak az implantátumok fogak pótlására?

Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges szájban egyetlen hiányzó fog pótlása megoldható egy fix implantátum-korona kombinációjával. Ha két vagy három egymást követő fog hiányzik, már két implantátum szükséges a hídkészítés támogatására. A teljesen hiányzó fogsor pótlására pedig minimálisan 4, de inkább 6-8 implantátumot szükséges beültetni a rágóerő, életkor, csontmennyiség és a szemben lévő fogsor állapotától függően. Az implantátumokon rögzített fogpótlás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos megoldásokkal szemben: természetesebb hatást keltenek, étkezés közben sem veszítenek stabilitásukból, illetve megakadályozzák az idővel más esetben elkerülhetetlen állkapocscsont leépülését.

Amennyiben bármely okból csak kevesebb számú implantátum behelyezésére van lehetőség, akkor is segíthetnek azok egy kivehető, de mégis stabil megoldás kialakításában. Az implantátumokra “épített” műfogsorokat rendszerint felpattintó rögzítési mechanizmussal látják el, amelyek lehetővé teszik a könnyű eltávolítást, de mégis kiváló stabilitást biztosítanak még olyan kihívást jelentő ételek fogyasztásakor is, mint a például csöves kukorica.

Ki alkalmas fogászati implantátum behelyezésére?

Általánosságban elmondható, hogy azok a páciensek, akik jó szájhigiéniával rendelkeznek és megfelelő általános egészségi állapotnak örvendenek, minden probléma nélkül részesülhetnek fogászati implantátum behelyező kezelésben.

Ugyanakkor vannak olyan páciensek, akiknek a klinikai és CBCT vizsgálat alapján előkészítő beavatkozásra van szükségük az implantátumok behelyezése előtt. Bármilyen okból is történt a fogeltávolítás, azt követően a szervezet által megkezdődik az állkapocscsont lebontásának lassú folyamata. Ez a jelenség a legtöbb esetben megfigyelhető a kivehető műfogsort viselő idősebb páciensek esetében, ilyenkor az érintett személy állcsontja „összezsugorodik” és „beesik”. Azoknál a betegeknél, akiknél a csontvesztés folyamata hosszú ideje fennáll és megtörtént az állkapocscsont felszívódása, csontbeültetésre lehet szükség a csonttömeg növelése érdekében. Az állkapocs csak ezt követően képes megfelelő támaszt nyújtani az implantátum befogadására.

Hosszú ideje hiányzó felső hátsó fogak esetén gyakori jelenség, hogy a csont a magasságából annyit veszít, hogy nincs elég hely a beültetendő implantátum számára. Ilyenkor a csontpótlás speciális technikájára, az ún. sinus-liftre van szükség.

Mire számítson fogászati implantátum behelyezést követően?

Amint fentebb említettük, a csontok növekedése, regenerációja hosszabb ideig tart. Emiatt az implantátumok behelyezését követő gyógyulási periódus akár három-hat hónapot is igénybe vehet. Ugyan műtét ma már gyors és sok esetben egyszerű, de az implantátumnak át kell esnie az osseointegració folyamatán, mielőtt elég stabil lenne ahhoz, hogy fogpótlást vagy műfogsort rögzíthessünk rajta.

Az implantációs műtétet követő hetekben, hónapokban fontos az elégséges pihenés, megfelelő táplálkozás és a kellő figyelem fordítása az érintett területre, ugyanis ezekkel tudjuk elősegíteni a gyógyulást és a csontépülést. Miután beigazolódott, hogy az implantátum megfelelően integrálódott az állkapocsba, elkészíthető a fogpótlás.

Kérjen időpontot állapotfelmérésre vagy keressen minket bármilyen felmerülő kérdésével!

1055 Budapest,
Kossuth L. tér 13-15. IV/6.

 

+36 1 312 3727

 

office@smilecenter.hu

Időpontot foglalok