Kerámiahéj: Nem csak a hollywoodi sztárok kiváltsága

Esztétikai fogászat Kerámiahéj: Nem csak a hollywoodi sztárok kiváltsága

Kerámiahéj: Nem csak a hollywoodi sztárok kiváltsága

12+1 tény, amit mindenképpen tudnia kell, mielőtt a kerámiahéjak mellett döntene 

1. Profi végeredményért profi orvost kell választania

Igaz, az emberek többsége előtt a porcelánhéjak ismeretlenek, azokra elsősorban apró esztétikai változásként tekintenek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta beavatkozás különlegesen komoly fogorvosi felkészültséget igényel. Emiatt rendkívül fontos a megfelelő orvos kiválasztása. A beavatkozás előtt mindenképpen tekintse meg a kiválasztott orvos referenciáit. Már az úgynevezett before-after fotók minősége is sokat elárul: azokon jól látható, hogyan dolgozik az orvos, milyen kiindulási helyzetből milyen eredményt tud elérni, hogy egyáltalán tetszik-e Önnek az orvos munkája, sőt, a munkájának a stílusa. Amennyiben nem talál elegendő referenciafotót vagy a fotók nem meggyőzőek, érdemes lehet más orvost is felkeresni. 

2. Nincs olyan mosoly, ami mindenkinek megfelelő

Gyakran érkeznek páciensek konkrét tervvel, sok esetben egy-egy fotóval, hogy ők „ezt” a mosolyt szeretnék. Azonban figyelembe kell venni, hogy nem minden mosoly passzol minden ember arcához. Természetesen jó, ha a páciens meg tudja fogalmazni, mit nem szeret saját jelenlegi mosolyán, min változtatna, és már vannak elképzelései a formát, a színt, a méretet illetően, de egy smile makeover megtervezése bonyolult folyamat. A tervezés során sok mindent figyelembe vesz az orvos: fényképeket készít a páciens fogazatáról, sőt az arcáról is. A tervezésben az úgynevezett referenciasíkok, mint az arcközéptengely, a pupillák vonala is fontos szerepet játszanak, hiszen az orvos és a fogtechnikus ezekhez fog viszonyítani a továbbiakban. Kizárólag a lehető legpontosabb feltérképezés után kezdődik meg a tervezés, hogy a végeredmény ne csalódás, hanem a lehető legtökéletesebb legyen. 

Egy rosszul sikerült beavatkozást nehezebb korrigálni, mint az alapoktól kezdve helyesen építkezni: így amennyiben úgy érzi, orvosa nem fordít kellő figyelmet a tervezésre, ne féljen más orvos véleményét is kérni. 

3. Sok esetben nem szükséges kerámiahéjat rakatni!

A kerámiahéjak száma a páciens szükségleteitől, illetve lehetőségeitől függ. Nem muszáj az összes fogunkra héjat rakatni. Vannak olyan esetek, amikor kifejezetten csak egy fogra indokolt, például amikor egy baleset következtével csak az az egy fog sérült meg, míg a többi egészséges, esztétikus. Azonban, ha nem kifejezetten egy fogunkkal van probléma, akkor az egységes mosoly érdekében több fogra, akár mindkét fogsorra készíttethetünk héjakat. A héjak pontos számának meghatározására is a konzultáció során egyeztetett szakmai és esztétikai szempontok szerint tesz javaslatot a specialista. 

4. Amennyiben szépészeti beavatkozást tervez az arcán, tudassa fogorvosával!

Mivel a mosoly megtervezésekor az egész arcot figyeljük, fontos tudni, ha a jövőben valamilyen arcesztétikai beavatkozásra készül, nehogy az egyik a másik hatását rontsa! Főként az ajakfeltöltés lehet nagy hatással mosolya és így fogai kinézetére. A két beavatkozás ugyan nem zárja ki egymást, csupán fontos, hogy tudjon róla a fogorvosa, figyelembe tudja venni ezt is a tervezés során.  

5. Az ördögi kérdés: milyen a megfelelő szín? 

Minden ember fehér fogakat szeretne, azonban a fogaink természetes állapotukban, főként az évek múlásával nem is igazán fehérek. Emberenként eltérő, de vagy sárgásfehér, vagy szürkésfehér színűek a természetes állapotukban. Olyan árnyalatot érdemes választani, ami annak ellenére, hogy szép “fehér”, mégis természetesen hat. Ehhez a páciens elképzelése mellett a bőrszínének tónusát, valamint a szem szaruhártyájának színét is figyelembe vesszük és a közösen tökéletesnek gondolt színből készítjük el már akár az ideiglenes héjakat is. Így a páciens is láthatja még a végleges héjak ragasztása előtt nemcsak a fogak formáját, méretét, hanem a színét is. 

És talán a legfontosabb, hogy olyan fogorvosnak szavazzon bizalmat, aki  olyan fogtechnikussal dolgozik együtt, aki mesteri fokon bánik a kerámiával! Erről a referenciamunkák áttekintése során  kaphat lehetőséget. Ne mulassza el a fotók megtekintését!

6. Mosolypróba 

Miután Ön mindent átbeszélt orvosával, ő átadja a labornak az információkat, ahol először a tervezés történik meg. A tervet ma már digitálisan készítjük el és így van lehetőség annak 3D kinyomtatására is. Ezek alapján az orvosa egy szilikon sablon segítségével felhelyezheti a fogaira az ún. tesztmosolyt, hogy Ön reális képet kaphasson a tervezett végeredményről. Azonban amennyiben valami mégsem olyan, mint amire vágyik, most van még lehetőség változtatásra, korrekcióra. Ezt a műveletet nevezzük mock up-nak.

7. Minimál héj vagy korona?  

A páciens fogainak állapota és a funkcionális szempontok alapján kell döntenie az orvosnak, hogy milyen típusú héjakat fog alkalmazni. Lehetőség szerint ún. mikro preparálású héjakat készítünk, ami a legkevesebb mennyiségű fogszövet eltávolításával jár. Ezt úgy képzeljék el, mint egy kontaktlencsét, melynek vastagsága 0,3-0,5 mm. 

Amennyiben nemcsak az esztétikát, de a funkciót is szükséges rendezni, úgy időnként teljes, vagyis 360 fokos héjakra is szükség lehet. Ezek segítségével állítjuk helyre az ideális formát, mely a helyes funkció feltétele. Erről az ún. komprehenzív harapásvizsgálat szolgáltat információt.

8. Érzéstelenítő 

A héjak előkészítése és felhelyezése rendkívül precíz beavatkozások keretében zajlik. Ehhez érzéstelenítő injekcióra is szükség van azért, hogy Ön a kezelésből semmit se érezzen és minimálisan se mozogjon a kritikus pillanatokban. Az érzéstelenítő beadása gondos odafigyelés esetén pusztán enyhe kellemetlenség, hiszen a nyálkahártya az injekció beadása előtt érzéstelenítőzselével előkezelhető annak érdekében, hogy Ön még a szúrást se érezze meg. 

9. Érzékenység

A beavatkozás közben tehát nem érezni semmi fájdalmat az érzéstelenítőnek köszönhetően. Azonban nem hallgathatjuk el, hogy a páciensek közel felénél  felmerül a ragasztást követő átmeneti érzékenység problémája, vagyis a bonding sensitivity, ami a fogak és a ragasztóanyag  közti reakciónak a következménye. Az érzékenység hidegre, illetve erősebb ráharapásra jelentkezhet, a kellemetlenség folyamatosan csökkenő mértékben néhány napig, olykor két-három hétig is eltarthat.  

Sajnos ezt a jelenséget teljesen elkerülni vagy megelőzni nem tudjuk, de fájdalomcsillapító tablettával orvosolhatjuk, megszüntethetjük. A beavatkozás utáni napokban néha szokatlan érzés, fogak közötti feszülés jelentkezhet harapáskor, ám ez természetesen a gyógyulási folyamattal minden esetben elmúlik. Amennyiben tartós fájdalmat tapasztal vagy nem szűnik meg a furcsa érzés, keresse fel orvosát!  

10. Fogíny

A beavatkozás minimálisan a fogínyt is érinti, hiszen a héjak szélei az íny közelében kerülnek ragasztásra, a ragasztást követően az ínynek szükséges az új fogakhoz igazodni, kissé átalakulni. Ehhez rövid gyógyulási időre van szüksége, ami szintén kellemetlenséggel járhat, így erre az esetre is a fájdalomcsillapítót tudjuk ajánlani. 

11. A végeredmény, mely mindent megér! 

Mint tudjuk, az idő sok mindent megszépít. Így van ez a fogászati beavatkozásokhoz köthető rövid gyógyulási idővel is. Pácienseink beszámolóiból tudjuk, hogy a pár napig tartó érzékenység után egyáltalán nem is emlékeznek a kellemetlenségekre, a végeredmény pedig már ezekben a napokban is kompenzálja a fájdalmat. 

12. A héjak becsült élettartama

Ha Ön rendszeresen, 6 havonta részt vesz a kontrollvizsgálatokon, akkor új kerámiahéjai tíz-tizenöt évig fognak hibátlanul szolgálni. Ez természetesen nagyban függ fogápolási, táplálkozási szokásaitól, illetve hogy részt vesz-e a javasolt, rendszeres tisztításokon. Az éjszakai fogcsikorgatás, a fogszorítás, valamint egyéb “rossz” szokások, mint a körömrágás rizikót jelent a héjak élettartamára: ezt a kérdést mindig tisztázzák kezelőorvosával!

12+1. Mit nem ehetek a kerámiahéjjal?

Az örök kérdés, amit pácienseink feltesznek nekünk, hogy milyen megvonásokkal, korlátozásokkal jár a kerámiahéj. Sokan kész tényként kezelik, hogy a kerámiahéj majd korlátozza őket az evésben, azonban ez így messze nem igaz. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy ne együnk olyan ételt, ami az első fogakon lévő héjakat kifejezetten feszítené, ne próbáljunk magokat, csonthéjas gyümölcsöket a kerámiahéjainkkal kinyitni! Az alma, a sárgarépa és egyéb zöldségek, gyümölcsök fogyasztása azonban teljesen rendben van. Jó hír, hogy a héjak színe nem változik kávé, vörösbor, illetve cigaretta fogyasztásakor sem, a felületén lerakódott elszíneződés szakszerű körülmények között viszonylag egyszerűen eltávolítható.

Kérjen időpontot állapotfelmérésre vagy keressen minket bármilyen felmerülő kérdésével!

1055 Budapest,
Kossuth L. tér 13-15. IV/6.

 

+36 1 312 3727

 

office@smilecenter.hu