A láthatatlan fogszabályozás már lehetséges! Invisalign®

A láthatatlan fogszabályozás már lehetséges! Invisalign®

A tekintet és a mosoly. Egy amerikai kutatás alapján ezek azon területei az arcnak, amit az első találkozáskor “vizsgálunk” a másikon. Ezt figyelembe véve érthető, hogy miért keresik fel olyan sokan az esztétikai fogászatokat egy vonzóbb, szebb mosoly érdekében. Egy rendezett, harmonikus, szabályos mosoly másokban bizalmat gerjeszt, miközben önbizalmat is sugároz. Mára sok páciensben fogalmazódik meg az az igény, hogy fogai szabályosan álljanak, ennek megbízható kezelési módszere a fogszabályozás. 

 A hagyományos rögzített fogszabályozó készülékek (legyen szó akár fém akár esztétikus készülékről) ugyan még a legtöbb rendelő palettáján szerepelnek, de egyre több páciens választja a jóval kevésbé feltűnő és sokkal kényelmesebb fogszabályozási módszert, az ún. láthatatlan sínes fogszabályozást. Több hasonló típus létezik a sínes fogszabályozók közül, azonban az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó segítségével érhető el a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb eredmény. A kiszámíthatóság különösen fontos, ugyanis nincs nagyobb csalódás annál, mint amikor egy-másfél év után szembesülünk azzal, hogy kezelésünk sikertelen volt, hiszen nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Az Invisalign® előnye, hogy a páciensek anélkül tudnak beszélni, mosolyogni és nevetni, hogy bárki észrevenné a fogukat szabályozó átlátszó készüléket.

 

Hogyan működik az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó?

 

A kezelés legelején a kiindulási fogsorról egy digitális lenyomatvétel (szkennelés) történik, aminek alapján a kezelőorvos és az amerikai tervezőközpont elkészíti a kezelési tervet. Ekkor állapítható meg, hogy mennyi ideig fog tartani a kezelés. A páciens ennek során látványtervet is kap a végeredmény szimulációjáról. Az Amerikában egy speciális anyagból legyártott sínek rendkívül pontosan illeszkednek a fogakra és mozgatják azokat hétről-hétre a megtervezett módon. Mindegyik sín körülbelül egy-két hétig viselendő, majd ezt követően váltani kell a következő készletre. A folyamat során az Invisalign®-t viselő pácienseknek nem kell törődniük a hagyományos fogszabályzókkal járó extra tisztítási problémákkal, csak egyszerűen étkezéskor el kell távolítani a síneket, étkezés után fogat mosni és a síneket visszahelyezni a fogsorokra. Nincsenek korlátozások az étkezést tekintve, illetve szükség esetén, például egy üzleti tárgyalás vagy fontos megbeszélés alkalmával a sínek kivehetőek, amennyiben zavarnák a pácienst. Ekkora szabadság semmilyen más készülékkel nem biztosított, emiatt méltán a legkedveltebb fogszabályozási módszer világszerte a felnőttek körében.

 

Miben segíthet az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó?

 

  • Kiegyenesíti a torlódott fogsorokat
  • Bezárja a réseket a fogak között
  • Javítja a harapási rendellenességeket
  • Létrehoz egy harmonikusabb, esztétikusabb és szebb mosolyt

 

 

Milyen hatással lesz az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó a fogaimra?

 

Az esztétikán túl, ami a páciens önbizalmának növeléséhez nagyban hozzájárul, egy rendezett fogsornak más pozitív hatásai is lehetnek. Az Invisalign® képes létrehozni egy ideális fogérintkezést egy fogsoron belül is, ezzel segítve elő a könnyebb tisztíthatóságot és ezáltal jobb szájhigiénét, amellyel megelőzhető a fogszuvasodás és csökkenthető lepedék- és fogkőképződés. Emellett, amennyiben fennállnak problémák, javítja a beszédkészséget és a harapási rendellenességet is.

 

Miben jobb az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó, mint a hagyományos, rögzített fogszabályzó?

 

Az Invisalign® sínek esztétikusabbak, mint a hagyományos rögzített fogszabályzók, mert szinte láthatatlanok. A páciens által bármikor eltávolíthatók, emiatt az étkezés és a szájhigiénia sokkal hatékonyabb és kevésbé korlátozott, mint a hagyományos fogszabályozók esetében. A sínek kényelmesek és sima felületűek, ellentétben a hagyományos készülékekkel, melyek fém ívekkel és ún. bracket-ekkel rendelkeznek. Ezek az ívek irritálhatják, sérthetik az ajkakat, a nyelvet és olykor fájdalmas sebeket okozhatnak. Az Invisalign® sínek sokkal kevesebb kényelmetlenséget okoznak, csupán a sínek váltásakor érezhető enyhébb feszítő érzés egy-két napig. Az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó további előnye, hogy általában kevesebb időt igényel a szabályozás folyamata, kiszámíthatóbb, és a fogorvosi vizitek száma is lényegesen kevesebb. Tartós távollét, külföldi munka és utazás esetén is ez az ideális választás.

 

Miből áll az Invisalign® kezelés?

 

A kezelés során a páciens egy-két hétig viseli mindegyik sínt, majd a meghatározott idő lejárta után kicseréli azt a következő készletre. Így szabályozott módon, előre meghatározott erővel, lassan a helyükre mozognak a fogak. A síneket napi 22 órán át kell viselni, csupán evéskor és tisztításkor szükséges őket kivenni. A kezelés időtartama páciensenként eltérő, de legtöbb esetben rövidebb, mintha hagyományos fogszabályozó készülékkel történt volna a kezelés. Felnőttek esetében általában már egy év után látható a végső eredmény, míg tinédzsereknél a kezelés 1-2 éven belül hoz eredményt a fogváltás ütemétől függően.

 

Hogyan tisztíthatom az Invisalign® síneket?

 

A sínek tisztítására létezik egy speciális Invisalign® tisztító, azonban tisztántartásukra langyos vizes öblítés is elegendő lehet. Elengedhetetlen a minden étkezés utáni fogmosás, így az ételmaradékok nem színezik, illetve károsítják a síneket. A síneket semmiképp se tegye forró vízbe, mert az deformálhatja a sín anyagát. Ha valamilyen módon mégis deformálódni vagy repedni kezdenek, azonnal vegye fel a kapcsolatot fogorvosával az új sín beszerzése érdekében.

 

 

Milyen ételek és italok fogyaszthatóak az Invisalign® kezelés alatt?

 

Míg a hagyományos rögzített fogszabályozók esetén a pácienseknek kerülniük kell bizonyos ételeket, hiszen veszélyt jelenthetnek a bracket letörésére vagy beleragadhatnak a készülékbe, addig az Invisalign® láthatatlan fogszabályozók esetében nincsen étrendi korlátozás. Ennek oka, hogy minden étkezés előtt el kell távolítani a síneket, így evés közben nem korlátozzák a pácienst. Ami pedig az italfogyasztást érinti, az Invisalign® láthatatlan fogszabályzók esetében szinte bármilyen ital fogyasztása lehetséges, kivéve a cukros italokat, hiszen ezek a fogak zománcát károsíthatják.

 

Milyen eredményre számíthatok az Invisalign® kezelés után?

 

Az Invisalign® egyik fő előnye, hogy az eredményt folyamatosan látni fogja a kezelés során, sőt a látványtervnek köszönhetően a végeredményt még a kezelést megelőzően is megismerheti. Mint bármely egyéb fogszabályozó kezelés után, úgy az Invisalign® láthatatlan fogszabályozó kezelés befejezését követően is szükséges lehet helyfenntartó sín viselésére, hogy megelőzzük a fogak eredeti helyzetbe való visszamozdulását. Az Invisalign® láthatatlan fogszabályzó által elért eredmények ennek betartásával hosszú távon megőrizhetőek. Emellett csupán a megfelelő szájhigiéné fenntartása és a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel a siker záloga.

 

Alkalmas vagyok az Invisalign® láthatatlan fogszabályozásra?

 

Ez a fajta fogszabályozás szinte minden típusú rendellenesség korrekciójára alkalmas, ezt bizonyítja a világszerte sikeresen befejezett több mint 7 millió kezelés. Ha korábban már volt fogszabályozója, de a fogai azóta elmozdultak, akkor is részesülhet az Invisalign® előnyeiből.

 

 

Minden rendelőben ugyanarra az eredményre számíthatok?

 

Fontos tudni, hogy csak és kizárólag nemzetközileg hitelesített és nyilvántartásba vett szakorvos (ún. provider) jogosult Invisalign® kezelést végezni. Több hasonló elven működő készüléktípust is próbálnak Invisalign®-ként eladni, azonban az eredmények nagyon eltérőek lehetnek, hiszen a siker záloga a tapasztalat, a tervezés és a speciális sínanyag használata.

Kapcsolat
Kapcsolat

Kérjen időpontot szakorvosunkhoz!

SmileCenter — The Dental Spa

Cím: 1055 Budapest
Kossuth L. tér 13-15. IV/6.


Telefon: 36 30 482 6040

Email: office@smilecenter.hu