Miért jobb a fogorvosok gyermekeinek a foga az átlagnál?

Miért jobb a fogorvosok gyermekeinek a foga az átlagnál?

Közismert szabály, hogy megelőzni mindig olcsóbb és könnyebb, mint a bajt megoldani, a kialakult következményeket helyreállítani. Ez az alapigazság a fogorvoslás terén sokszorosan érvényes. Ugyanis megkerülhetetlen biológiai tény, hogy a fogszövetek nem regenerálódnak, következésképpen nem hagyhatjuk, hogy azok sérüljenek, károsodjanak. 

 

Sokaknak meglepő, de a fogszuvasodást baktériumok okozzák: az általuk termelt savhatás a fogzománcon egy primer (elsődleges) károsodást okoz, és ez a folyamat idővel egyre mélyebb és mélyebb rétegeket ér el. Minden egyes fogon vannak úgynevezett predilekciós helyek, azok a fogfelszínek, melyek leginkább ki vannak téve a bakteriális „támadásnak”: itt elsősorban a rágófelszíneket és a fogközöket említethetjük. Megelőzés tekintetében a fogorvosok jó ideje dolgoznak egy olyan módszerrel, ami kiválóan alkalmas a rágófelszínek védelmére, a problémák megelőzésére. Ennek során a rágófelszíni barázdák legmélyét voltaképpen lezárják, ezzel egyfajta védelmet biztosítanak a fognak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy többet nem kell fogat mosni! Arról van szó inkább, hogy a barázdák mélyén a rendkívül szűk, a fogkefe számára sokszor elérhetetlen apró “völgyeket” lezárják egy speciális anyaggal. A tömőanyaghoz hasonló összetételű, viszont nagyon híg, mondhatni folyékony anyag polimerizációs lámpa fényére megkötve tulajdonképpen magával a fog zománcával köt össze, és nem engedi, hogy ott tartósan lerakódjon a plakk. A savi hatások ezt a különleges, rendkívül ellenálló anyagot ezáltal nem tudják „kikezdeni”. Az eljárás az érintett fog előkészítését igényli, mellyel a zománcréteget alkalmassá teszik a minél erősebb kötő-hatás elérésére. A beavatkozás érdekessége, hogy szakképzett dentálhigiénikus is képes elvégezni azt, így nem feltétlen szükséges hozzá fogorvos. 

Az igazság az, hogy ez a beavatkozás akkor a legeredményesebb, ha minél hamarabb elvégezzük. Ha már gyermekkorban sor kerül rá, figyelve 6-7 éves kortól, ahogy kijönnek az első maradó fogak, hatékony védelmet jelenthet, mint ahogy később, a tizenéves kor vége felé, vagy a húszas évek elején a bölcsességfogak esetében is. Ez még egy ok, hogy ne halogassuk a felülvizsgálatot, és rendszeresen látogassuk a fogorvosi rendelőt felülvizsgálat céljából! Amikor szükségesnek látja a fogorvos, akkor javaslatot tesz ennek a bizonyos barázdazárásnak az elvégzésére, illetve mi magunk, felelős szülőként is feltehetjük a kérdést gyermekünk fogainak megőrzése érdekében a fogorvosi rendelőben.

 

 

 

Mint láttuk, sokat számít, hogy mikor kerül sor a barázdazárásra. Ez igaz nem csak életkorra, hanem az adott fogak szájban eltöltött „életére” vonatkozóan is. A kezdeti időszakban, a fog előtörését közvetlen követően ugyanis a barázdák mélyén még nincs bakteriális fertőzés, ilyenkor fúrni sem kell, tehát érzésteleníteni sem, így fogszövet eltávolítására sem kerül sor fölöslegesen. A híg anyag végigfolyik a barázdák mélyén, a polimerizációs lámpa fényére összeköt a zománccal, és ezzel roppant erős, stabil védőfelszínt alakíthatunk ki.

Barázdazárásra leginkább a kisőrlő és nagyőrlő fogaknak a mélyén, a rágófelszíni részen kerül sor. Frontfogakon sem alul, sem felül nem szoktuk alkalmazni ez eljárást, mert a frontfogak felszínei viszonylag jól tisztíthatók, fogkefe számára hozzáférhetőek. A legtöbb szuvasodás amúgy is a hátsó fogakat sújtja: minél hátrább van egy fog, minél nehezebben érhető el a tisztítás számára, minél jobban a nyelv és az ajak takarásában van, sajnos annál nehezebben valósítható meg a plakk-kontroll, a tökéletes tisztítás, és annál könnyebben, gyorsabban fog szuvasodni. A barázdazárás tehát a rendszeres kontroll és az időben való felismerés esetén egy olyan non-invazív prevenciós eljárásnak számít, aminek ma már minden modern rendelőnek szerepelnie kell a repertoárjában.

 

 

A fogszuvasodás kiindulásának másik tipikus helye a fogak közötti terület, ezek megbízható tisztításáról egy következő blog bejegyzésben olvashat.

 

Kapcsolat
Kapcsolat

Kérjen időpontot szakorvosunkhoz!

SmileCenter — The Dental Spa

Cím: 1055 Budapest
Kossuth L. tér 13-15. IV/6.


Telefon: 36 30 482 6040

Email: office@smilecenter.hu