Fog implantátum beültetés
Fog implantátum beültetés

A fogimplantátum behelyezése helyi érzéstelenítésben történik, így nem nem jár fájdalommal. A fogászati kezelésekben használatos helyi érzéstelenítőkkel (Ultracain, Lidocain) tökéletes fájdalommentességet lehet elérni.

Egy fogimplantátum beültetéséhez csupán 1,5-2 cm-es metszést ejtünk a nyálkahártyán. Ezt követően a CT vizsgálat által előre pontosan meghatározott pozícióba egy speciális sebészeti készülék segítségével elvégezzük az fogimplantátum helyének kialakítását a csontban. Mindeközben enyhe rezgésen kívül semmi nem érezhető.

A tiszta titánból készített csavar formájú fogimplantátum a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A SmileCenterben kizárólag a legmegbízhatóbb, több mint 40 éve piacvezető Nobel Biocare, Straumann illetve MegaGen fogimplantátumokat ültetjük be, melyek világszerte közel 100%-os sikeraránnyal rendelkeznek.

Alt

A fogimplantátum beültetését követően a legtöbb esetben azonnal  behelyezünk egy ún. gyógyulási fejet, mely mellett zárjuk az ínyt fel nem szívódó fonallal. A varratokat a 10-14. napon távolítjuk el. A varratszedés fájdalmatlan, néhány perces beavatkozás.

A gyógyulási fej egy kör keresztmetszetű titán „sapka”, mely néhány hét alatt megformázza az ínyt, így a lenyomatvételhez már nem lesz szükség sem sebészi metszésre, sem érzéstelenítésre. Az fogimplantátum gyógyulási ideje soktényezős, magas un. primer stabilitás esetén csupán 2 hónap, azonban kiterjedt sinus-lift csontpótlás alkalmazása esetén akár 6-8 hónap, ezután a lenyomatvételt követően 2-3 hét alatt készül el az Ön végleges fogpótlása.

fogimplantátumon rögzített koronák teljesen a saját fog érzetét, funkcióját és látványát nyújtják. Ezzel tudjuk biztosítani fogai és fogínye hosszú távú egészségét és esztétikus megjelenését.

Sinus Lift
Sinus Lift

Csontmagasság és a fogak elvesztése

A sinus vagy arcüreg a felső állcsont rágó fogak gyökerei feletti részén található orr melléküreg. Egy “lufi-szerű” nyálkahártya borítja belülről, mely elválasztja az arcüreget a foggyökeret körülvevő csonttól. Felső rágó fogak elvesztése esetén nagyon sokszor figyelhető meg a csontmagasság csökkenése az évek múlásával. Tulajdonképpen ilyenkor a sinus “leereszkedik” és ezáltal nincs elég csontmagasság  fogimplantátum behelyezésére.

Arcüreg "megemelése" csontpótlással lehetséges

Felkészült specialista ezen a szituáción is segíthet úgy, hogy az arcüreg alapját “megemeli”, a szükséges mértékben csontpótlást hajt végre, ezzel nyer többlet magasságot a beültetendő fogimplantátum számára. Bizonyos helyzetekben lehetséges egyszerre implantálni és a sinus-liftet is végrehajtani, máskor első fázisban kell a sinus-t emelni és csak később, a gyógyulási időt követően (6 hónap)  implantálni. Minden esetben CT vizsgálat előzi meg az ilyen jellegű beavatkozást.

Esztétikai implantációs fogpótlások
Esztétikai implantációs fogpótlások

Fogimplantátum az esztétikai fogászat tükrében

Amennyiben a foghiány az elülső, így látható területen alakult ki, fokozott figyelmet érdemel annak megszüntetése is! A fogimplantátum behelyezésének célja nem egyszerűen a hiány eltüntetése és a fog(ak) pótlása, hanem annak legtermészetesebb kinézetű megvalósítása. Ez szakmailag azt jelenti, hogy egy fogimplantátum beavatkozást már a tervezés fázisában a végső cél ismeretében kell mérlegelni és ennek megfelelően kell az egyes lépéseket végrehajtani.

Fogimplantáció komplex szemléletmóddal

Figyelni kell a csont kontúrokra, az íny biotípusára (vastagságára), a szemben levő fogak helyzetére, a szomszédos fogak ínylefutására stb. Sokszor szükség van – főleg korábban eltávolított fogak esetén – csontpótlásra, olykor ínyplasztikára , a kötőszöve vastagítására is. A fogimplantátumot pedig háromdimenziósan a megfelelő helyre kell beültetni. Ehhez tervek, olykor sablonok készülnek előzetesen. Az ilyen szemléletű beavatkozás minden szempontból magasabb használati, de főleg esztétikai értékű végeredményt nyújt.

Dr. Bodrogi ezeket a fogimplantátum behelyezési módszereket  2008-ban a kaliforniai UCLA-n sajátította el és ötvözi az amerikai kozmetikai fogászati akadémia mosolytervezési protokolljával.

Az utóbbi években mint fogimplantátum és implantációs protetikai specialista világszerte tart előadásokat, továbbképzéseket ebben a témában.

 

Csontpótlás
Csontpótlás
Alt

Fogimplantátumhoz szükséges csontállomány

Amennyiben sok idő, évek telnek el egy vagy pláne több fog elvesztését követően, sajnos számolnunk kell azzal, hogy a foghiány miatt a környező csont volumene jelentősen csökken. Ez a dimenzió vesztés gyakran hiúsítja meg a hagyományos elvek szerinti fogimplantátum beültetését. Ahhoz ugyanis, hogy a behelyezett fogimplantátum funkcióstabil legyen, megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány szükséges körülötte. A műtét során behelyezettt fogimplantátum stabilitása nagyon pontosan megmérhető egy speciális mérő eszközzel, mértékegysége: ISQ.  A mért érték nagyban függ a csont minőségétől, de az alkalmazott fogimplantátum design-ja, menet kialakítása (mely forradalmi változáskon ment keresztül az elmúlt néhány éveben) is jelentősen befolyásolja. Ez teszi lehetővé, hogy felkészült kezekben, a megfelelő fogimplantátum rendszert alkamzava igen gyakran van lehetőség azonnali fogimplantátum behelyezésre a húzás alkamával, illetve azonnali terhelésre a műtétet követően, ezzel biztosítva az esztétikus megjelenést a gyógyulási időszakra is.

Augmentációs csontpótló technikák

Szerencsére ma már ismertek és study-k által bizonyítottak azok az ún. augmentációs (csontpótlás) technikák, melyek réven újra lehetőség nyílik a fogimplantátum beültetésre, igaz legtöbbször egy többlet beavatkozás által. A kaliforniai UCLA élenjáró kutató és képzőhely a csontpótlás és egyéb augmentációs technikák terén. Dr. Bodrogi is a UCLA-n fejezte be  posztgraduális Master Program képzését ebben a témában és tart 2014 óta előadásokat világszerte. 

Az eljárás lényege, hogy vagy saját csonttal vagy szintetikus csontpótló anyaggal  ( vagy a kettő keverékével) egészítjük ki a defektus helyét és lefedjük egy speciális barrier membrán anyaggal. A regeneráció a szervezet természetes folyamatai által jön létre mintegy 5-9 hónap alatt. Legújabb nemzetközi innovációként rendelőnk elsők között allkalmazza azt az eljárást, melynek során a páciens véréből centrifugálási folyamat során kinyerünk egy speciális fibrin koncentrátumot, mely tartalmazza az adott egyén szervezetére jellemző öszes faktort, növekedési hormont stb. Segítségével lényegesen gyorsabb és magasabb minőségű regeneráció, gyógyulás valósítható meg. Ezen haladó csontpótlás technikák bemutatása, tanítása állandó alkotói elemei Bodrogi doktor előadásainak.

 

 

Azonnali implantáció
Azonnali implantáció

Alt

Bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen, hogy egy fogat el kell távolítani. Tudományos vizsgálatok tucatjai bizonyítják, hogy a húzást követő csont leépülés néhány napon belül megindul és az első 3 hónapban igen kifejezett. Amennyiben hosszú hónapok, évek, esetleg évtizedek telnek el a fog elvesztését követően, gyakran kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy már kevés a csont mennyisége egy késői fogimplantátum beültetésre, vagy legalábbis csontpótlás nélkül esztétikailag kedvezőtlen kialakítású pótlást lehet csak készíteni a behelyezett fogimplantátumra. 

Dr. Bodrogi a UCLA Implant Master Program keretében sajátította el az azonnali, foghúzást követő fogimplantátum behelyezési technikákat, mellyel megkímélhető a páciens a többszöri sebészi beavatkozástól és az indokolatlan csontveszteségtől (melyet később csak csontpótlással lehet kompenzálni). Így egységnyi gyógyulási idő alatt regenerálódik a húzás helye és gyógyul a csont a fogimplantátum körül. A legtöbb esetben az azonnali fogimplantátum beültetéseknél szükség van egyidejű mérsékelt csontpótlásra is, hogy mind esztétikilag, mind funkcionálisan a legmagasabb értékű végeredmény születhessen.

All-on-Four
All-on-Four

Stabil fogsor fogimplantátumokon kivehető protézis helyett

Alt

Ez a technika lehetővé teszi egy teljesen fogatlan páciens számára is, hogy akár egy napon belül fogimplantátumon rögzített, teljesen stabil fogsorra cserélje korábbi kivehető protézisét. A legtöbb esetben megoldást nyújt azoknak is, akiket korábban eltanácsoltak a fogimplantátumos beavatkozásoktól az előrehaladott csontleépülés miatt. Így ők is viszonylag csekély műtéti beavatkozás révén nyerhetik vissza magabiztos mosolyukat és teljes rágóképességüket. Bizonyos esetekben szükség lehet egyidejű, kiegészítő csontpótlásra is, kizárólag CT vizsgálatot követően lehet pontos tervet készíteni, a fogimplantátum beavatkozásokat elkezdeni. 

Fogsor rögzítése négy illetve hat fogimplantátummal

foghiány esetén implantátum fog

Az eljárás lényege, hogy egy forradalmi újításként az állcsontok elülső, ún. tömör csontos régiójába kerül beültetésre alul minimum 4, ill. felül minimálisan 6 db fogimplantátum oly módon, hogy a hátsók egy bizonyos ferde szögben rögzülnek. Az esetek túlnyomó többségében még idős korban is található alkalmas terület a front régióban e beavatkozás elvégzésére. A fogimplantátumokhoz legtöbbször csavarozható módon tudjuk rögzíteni az új, teljesen fix fogsorokat, így akár egy napon belül a korábbi kivehető protézisek helyére esztétikus, funkcióstabil rögzített fogsor kerül.  A fogsor RÖGZÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ fogimplantátum beültetése esetén a gyógyulási idő 3-6 hónap, melynek leteltével van lehetőség a végleges, akár a legmagasabb esztétikájú cirkónium körhidak elkészítésére,  a teljes fogsor RÖGZÍTÉSÉRE.

All-on-four alsó alsó állcsont

Fogsor implantátum

All-on-four alsó része készen, felcsavarozva

Fogászati híd, fogpótlás

All-on-four híd

teljes fogsor beültetés

All-on-four felső séma

Teljes fogsor beültetés belülről

All-on-Six

fogimplantátum