Fog implantátum beültetés
Fog implantátum beültetés

A fogimplantátum behelyezése helyi érzéstelenítésben történik, így nem nem jár fájdalommal. A fogászati kezelésekben használatos helyi érzéstelenítőkkel (Ultracain, Lidocain) tökéletes fájdalommentességet lehet elérni.

Egy fogimplantátum beültetéséhez csupán 1,5-2 cm-es metszést ejtünk a nyálkahártyán. Ezt követően a CT vizsgálat által előre pontosan meghatározott pozícióba egy speciális sebészeti készülék segítségével elvégezzük az fogimplantátum helyének kialakítását a csontban. Mindeközben enyhe rezgésen kívül semmi nem érezhető.

A tiszta titánból készített csavar formájú fogimplantátum a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A SmileCenterben kizárólag a legmegbízhatóbb, több mint 40 éve piacvezető Nobel Biocare, Straumann illetve MegaGen fogimplantátumokat ültetjük be, melyek világszerte közel 100%-os sikeraránnyal rendelkeznek.

Alt

A fogimplantátum beültetését követően a legtöbb esetben azonnal  behelyezünk egy ún. gyógyulási fejet, mely mellett zárjuk az ínyt fel nem szívódó fonallal. A varratokat a 10-14. napon távolítjuk el. A varratszedés fájdalmatlan, néhány perces beavatkozás.

A gyógyulási fej egy kör keresztmetszetű titán „sapka”, mely néhány hét alatt megformázza az ínyt, így a lenyomatvételhez már nem lesz szükség sem sebészi metszésre, sem érzéstelenítésre. Az fogimplantátum gyógyulási ideje soktényezős, magas un. primer stabilitás esetén csupán 2 hónap, azonban kiterjedt sinus-lift csontpótlás alkalmazása esetén akár 6-8 hónap, ezután a lenyomatvételt követően 2-3 hét alatt készül el az Ön végleges fogpótlása.

fogimplantátumon rögzített koronák teljesen a saját fog érzetét, funkcióját és látványát nyújtják. Ezzel tudjuk biztosítani fogai és fogínye hosszú távú egészségét és esztétikus megjelenését.

Sinus Lift
Sinus Lift

Csontmagasság és a fogak elvesztése

A sinus vagy arcüreg a felső állcsont rágó fogak gyökerei feletti részén található orr melléküreg. Egy “lufi-szerű” nyálkahártya borítja belülről, mely elválasztja az arcüreget a foggyökeret körülvevő csonttól. Felső rágó fogak elvesztése esetén nagyon sokszor figyelhető meg a csontmagasság csökkenése az évek múlásával. Tulajdonképpen ilyenkor a sinus “leereszkedik” és ezáltal nincs elég csontmagasság  fogimplantátum behelyezésére.

Arcüreg "megemelése" csontpótlással lehetséges

Felkészült specialista ezen a szituáción is segíthet úgy, hogy az arcüreg alapját “megemeli”, a szükséges mértékben csontpótlást hajt végre, ezzel nyer többlet magasságot a beültetendő fogimplantátum számára. Bizonyos helyzetekben lehetséges egyszerre implantálni és a sinus-liftet is végrehajtani, máskor első fázisban kell a sinus-t emelni és csak később, a gyógyulási időt követően (6 hónap)  implantálni. Minden esetben CT vizsgálat előzi meg az ilyen jellegű beavatkozást.

Esztétikai implantációs fogpótlások
Esztétikai implantációs fogpótlások

Fogimplantátum az
esztétikai fogászat tükrében

Amennyiben a foghiány az elülső, így látható területen alakult ki, fokozott figyelmet érdemel annak megszüntetése is! A fogimplantátum behelyezésének célja nem egyszerűen a hiány eltüntetése és a fog(ak) pótlása, hanem annak legtermészetesebb kinézetű megvalósítása. Ez szakmailag azt jelenti, hogy egy fogimplantátum beavatkozást már a tervezés fázisában a végső cél ismeretében kell mérlegelni és ennek megfelelően kell az egyes lépéseket végrehajtani.

Kérjen időpontot
konzultációnkra!

Fogimplantáció komplex szemléletmóddal

Figyelni kell a csont kontúrokra, az íny biotípusára (vastagságára), a szemben levő fogak helyzetére, a szomszédos fogak ínylefutására stb. Sokszor szükség van – főleg korábban eltávolított fogak esetén – csontpótlásra, olykor ínyplasztikára , a kötőszöve vastagítására is. A fogimplantátumot pedig háromdimenziósan a megfelelő helyre kell beültetni. Ehhez tervek, olykor sablonok készülnek előzetesen. Az ilyen szemléletű beavatkozás minden szempontból magasabb használati, de főleg esztétikai értékű végeredményt nyújt.

Dr. Bodrogi ezeket a fogimplantátum behelyezési módszereket  2008-ban a kaliforniai UCLA-n sajátította el és ötvözi az amerikai kozmetikai fogászati akadémia mosolytervezési protokolljával.

Az utóbbi években mint fogimplantátum és implantációs protetikai specialista világszerte tart előadásokat, továbbképzéseket ebben a témában.